duminică, 20 februarie 2011

Locuri pe unde au trecut Bonaparţii. Hotel Thellusson.

Hotel Thellusson

Hotelul Thellusson a fost un particular hotel de lux, construit în 1778 de Claude-Nicolas Ledoux pentru văduva Marie-Jeanne Girardot de Vermenoux (1736-1781), văduvă bancherului de la Geneva, Georges-Tobie de Thellusson (1728-1776)


Acest hotel a fost situat la 30 metri de strada Provence, într-o grădină englezească
între strada Provence şi strada Victoire. Acesta a deschis pe strada Provence, un portal imens, cu forma arc de triumf, în stil antic Medicis, cu axa în strada Laffitte, la acel moment numită strada d'Artois. Acesta a fost vizibil din bulevard.

Holul central a fost, de asemenea, circular. În centru a fost o stâncă şi în jurul ei o colonadă.

După moartea ei în 1781, fiul cel mare al doamnei Thelusson, John Isaac de Thellusson Sorcy (1764-1828) a finalizat hotelul. Aşa cum au fost cetăţeni din Geneva, Thellussonii au păstrat dreptul de proprietate al hotelului pe timpul Revoluţiei, dar s-au întors în el numai în 1797.

După reacţia Thermidorianului, a existat un bal pentru victime, un "victims' ball" în hotel. Acesta a fost rezervat pentru persoanele cu părinţi ghilotinaţi în timpul Revoluţiei.John Isaac vinde hotelul în 1802 prinţului Joachim Murat, care la schimbat în 1807 cu Napoleon Bonaparte pentru Hotelul de l'Élysée (care a fost redenumit Palatul Élysée) plus un milion de franci.
Napoleon a oferit casa ţarului Alexandru I ca Ambasada Rusiei în Franţa. Ţarul a trăit acolo până în 1818, Carlo Andrea Pozzo di Borgo, consilier al ţarului, a organizat baluri de
prestigiu şi recepţii în hotel.

Casa a fost distrusă în 1826 când strada Laffitte a fost extinsa cu strada de la Victoire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu