joi, 24 februarie 2011

Locuri pe unde au trecut Bonaparţii. Teatrul Feydeau.

Theatre Feydeau


Teatrul Feydeau a fost deschis în anul 1791, în principal pentru opere italiene, franceze şi comedii.
Lucrările puse pe scenă aici au fost Cherubini e Lodoiska şi Spontini's Milton, şi alte lucrări de Francois-Adrien Boieldieu, Jean-Baptiste Breval, Jean-Francois Le Sueur, Louis Benoit-Picard şi Joseph Patrat.
Artişti care au apărut aici includ Anne Francoise Elisabeth Lange, Jacquel-Michel Hurel de Lamare şi Pierre Gaveaux.

Compania a fost creată şi condusă de Leonard-Alexis Autier la 26 ianuarie 1789, ca prim ocupant al teatrului 'Theatre de Monsiour' numit după binefacatorul său, monsiour, frere du Roi, viitorul Ludovic al XVIII -lea, în sala maşinilor din palatul Tuileries, dar a trebuit să părăsească această locaţie pe 6 octombrie 1789 când Louis al XVI -lea şi Marie Antoinette sau mutat aici după ce au fost forţaţi să plece din Versailles din cauza protestatarilor.
În timp ce au aşteptat ca noua casă să fie construită, compania a fost adăpostiţă într-un loc numit Foire Saint-Germain (10 ianuarie-30 decembrie 1790).
Deschiderea de teatru de pe strada Fuydeau, a fost numit iniţial teatrul de Monsieur, la 6 ianuarie 1791.
După ce familia regală a revenit la Paris, pe 24 iunie 1791, după un zbor nereuşit şi o arestare în Varennes, teatrul Monsieur a fost redenumit 'Teatrul francez şi italian de pe strada Feydeau', apoi 'Teatrul francez de opera', şi în cele din urmă, la 27 ianuarie 1795 'Tetrul frncez de pe strada Fuydeau'.

Acest teatru a devenit unul din locurile de întâlnire, pentru contra-revolutionari. Ca multe teatre din perioada revoluţionară a fost frecvent interzis. Cu toate acestea, redeschis definitiv pe 2 aprilie 1796, devenind unul dintre cele mai apreciate teatre de la Paris.
Talma (Francois Joseph Talma-actor) activează acolo din 1798.

La 16 septembrie 1801, teatrul de companie care a fuzionat ca Opera Comique, cu artişti de comedie, au plecat la Salle Favard, care avea nevoie de reparaţii.
La 16 august 1829, ameninţând să se prăbuşescă, Salle Favard a fost închis pentru demolare.
După sejururi scurte la Salle Ventadour şi la Salle de Bourse, compania a revenit în 1840 pentru a renova în totalitate Salle Favard.
În La Fille de Madame Angot, la Opera Comique de Charles Lecocq, pusă pe 4 decembrie 1872, eroina Clairette Angot cântă 'Nu ştiaţi Madamoaselle Lange, actriţă mare la Feydeau?', menţionând astfel, teatrul Feydeau, 30 de ani de la demolarea lui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu