miercuri, 23 februarie 2011

Locuri pe unde au trecut Bonaparţii. Chateau Saint Cloud.

Palatul Saint Cloud


Chateau Saint Cloud a fost un palat în Franţa, construit pe un magnific teren cu vedere la Seine, la aproximativ 10 kilometri vest de Paris.
Astăzi este un parc mare la periferia capitalei şi este deţinut de stat.
Castelul a fost extins de Phillipe de France, duc d'Orleans în secolul 17, şi în cele din urmă de Marie Antoinette în anul 1780.
După ocuparea de către Napoleon I şi Napoleon III, castelul a fost distrus apoi în 1870, în timpul războiului franco-prusac.


Hotelul d'Aulnay a fost extins într'un castel în secolul 16 de către familia bancherului Gondi.
Gondi a rezultat dintr'o familie de bancheri florentini stabiliţi la Lyon, în primii ani ai secolului XVI -lea.
În anul 1570, regina ia oferit lui Jerome de Gondi o locuinţă la Saint Cloud în Hotelul d'Aulnay.
După moartea lui Jerome de Gondi în 1604, castelul a fost vândut de către fiul său Jean Baptiste Gondi II lui Jean de Bueil, conte de Sancerre în 1618 , care a murit la scurt timp după aceea.
Castelul a fost cumpărat înapoi de Jean-Francois de Gondi, arhiepiscop al Parisului.
După moartea arhiepiscopului Jean-Francois de Gondi în anul 1654, castelul a fost mostenit la rândul său de către Phillipe Emmanuel de Gondi şi apoi de către nepotul său Henri de Gondi, cunoscut sub numele de duc Retz. Acesta a vândut proprietatea în 1655 lui Barthelemy Hervart, un bancher german de extracţie, care a fost intendent apoi intendent general al finanţelor.
El a mărit parcul la 20 de hectare şi a reconstruit considerabil. El a constuit o cascadă Grande în parc (azi nu mai există).


Detaliile gradinii au fost făcute de Israel Silvestre. A fost construit în stil italian, cu un acoperiş plat, invizibil.
La 8 octombrie 1658, Hervart a organizat un ospăţ somptuos la Saint Cloud, în onoarea tinerilor Ludovic al XVI -lea, fratele său, 'Monsieur', Philippe, duc d'Orleans, mama lor Anne de Austria şi cardinalul Mazarin. Două săptămâni mai târziu, pe 25 octombrie, Monsieur a cumpărat castelul pentru 250.000 de livre.
Monsieur a fost implicat în operaţiunile de construcţie de la Saint Cloud, până la moartea sa în anul 1701. Lucrările au fost proiectate şi construite de arhitectul Antoine De Pautre, care a construit aripile laterale în 1677.

Ruinele rămase din 1871

Palatul a fost reconstruit pentru Monsieur, unde a luat forma unui 'U' deschis la est, spre Sena, cu castelul Gondi cu deschidere spre sud, integrat în aripa stângă.
Ultimul copil al lui Phelippe şi Henreitta a fost născut aici în 1669 şi numit Anne Marie d'Orleans. Ea a fost bunica maternă a lui Louis al XV -lea al Franţei.
Tot la castel a fost locul unde prinţesa Henrietta a murit în 1670.
Grădinile au fost reamplasate şi au luat forma care există astăzi.

După negocieri prelungite, palatul Saint Cloud a fost cumpărat în 1785 de către Ludovic al XVI -lea pentru Marie Antoinette, care a fost convinsă că aerul de aici ar fi bun pentru copiii ei.

Napoleon Bonaparte a fost proclamat ca împărat al francezilor pe 18 mai 1804 la Saint Cloud. Saint Cloud mai târziu a fost folosit de familia lui Bonaparte şi a fost principalul lor sediu, împreună cu palatul de Tuileries din Paris.

La Saint Cloud Napoleon al III -lea a declarat război Prusiei la 28 iulie 1870. Înălţimi dominante au fost ocupate de prusaci în timpul asediului. Chiar şi palatul a fost lovit şi a luat foc şi arzând pe 13 octombrie 1870.
Pereţii clădirii au fost în cele din urmă complet distruşi în 1891.
O bucată din aripa dreaptă care sa conservat, a fost cumpărată de Ferdinand I al Bulgariei şi integrată în palatul său Euxinograd de pe coasta Mării Negre.
Astăzi doar câteva rămăşiţe şi parcul de 460 hectare au mai rămas, care constituie domeniul naţional al Saint Cloud.
Acestea includ grădina franceză, proiectată de le Nobre, grădina de flori a Mariei Antoinette, o grădină englezească din 1820 (grădina Trocadero), 10 fântâni, şi un punct de privire către Paris numit 'La Lanterne' deorece un felinar era aprins când împăratul Napoleon I era în reşedinţă.


Sculptura grupului 'Încoronarea Artei şi Industiei în Franţa' a fost pusă în partea de jos a parcului în 1900.
Mulţi copaci din parc au fost grav avariaţi sau dărmaţi într-o furtună din 26 decembrie 1999, dar lucrările de reconstrucţie continuă.


Rapoarte din ziarele franceze din iulie 2007, au sugerat că au un plan de reconstrucţie a palatului, dar acest lucru se pare că este dorinţa unei asociaţi decât susţinerea proiectului de guvern.
Asociaţia 'Reconstruiţi Saint Cloud-ul!' sau 'Să ne reconstruim Saint Cloud-ul!' au fost create în 2006 şi are drept scop de a finanţa în sine reconstuirea prin impunerea unei taxe pe vizitatori.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu