vineri, 25 februarie 2011

Locuri pe unde au trecut Bonaparţii. Jardin des Plantes şi Garden Ranelagh.

Jardin des Plantes


Grădina Plantelor, 1828

Jardin des Plantes este de fapt principala Grădină Botanică din Franţa. Este una din cele şapte departamente ale Muzeului Naţional de Istorie Naturală. Acesta este situat pe malul stâng al râului Sena şi acoperă 28 de hectare.

Amfiteatrul din Grădina Plantelor, 1794

Grădina Plantelor include patru galeri ale muzeului: Marea Galerie a Evoluţiei, Muzeul Mineralelor, Muzeul Paleontologic şi Muzeul de Entomologie. În plus, există o mică grădină zoologică, fondată în 1795 de Bernardin de Saint Pierre.

Grădina Plantelor menţine o şcoală botanică, construieşte grădini demonstrative şi face schimburi de seminţe pentru a menţine diversitatea biotică.

Fondată în 1626, grădina nu a fost plantată de Guy de La Brosse, doctorul lui Ludovic al XVIII -lea, înainte de 1635 ca o grădină de plante medicinale. Aceasta a fost iniţial cunoscută sub numele de Jardin du Roi. În 1640 a fost deschisă pentru public.

După o perioadă de declin, Jean-Baptiste Colbert a preluat controlul administrativ al grădini.
Compte de Buffon a devenit curator în 1739 şi a extins foarte mult grădina, adăugând un labirint, labirint ce rămâne şi astăzi.
Grădina Ranelagh

Grădina Ranelagh au fost denumite astfel deorece au ocupat o parte din Casa Ranelagh, construită în 1688-1689 de către Earl de Ranelagh, trezorier al spitalului Chelsea(1685-1702), în vecinătatea spitalului. A fost proiectat şi construit de el însuşi. Casa Ranelagh a fost demolată în 1805.
Spitalul Chelsea în centru iar Rotunda în dreapta

În 1741 casa şi bunurile au fost achiziţionate de către un consorţiu condus de către titularul Teatrului Regal, Drury Lane şi domnul Thomas Robinson, iar grădinile au fost deschise către public în următorul an. Ranelagh a fost considerat mai la modă decât rivalul său mai în vârstă Vauxhall, taxa de intrare a fost de două mărci comparativ cu un şiling la Vauxhall.

Grădina Vauxhall

Piesa centrală din Ranelagh a fost The Rotunda cu un diametru de 37 metri, care a fost proiectat de William Jones, inspectorul companiei East India. Suportul central găzduieşte un coş de fum şi şeminee pentru perioada iernii.

The Rotunda, 1754

Canaletto a pictat grădina şi interiorul Rotundei de două ori, pentru patroni diferiţi.
De la deschiderea Rotundei din grădina Ranelagh, a fost un loc important pentru concerte muzicale.

Grădina Ranelagh, 1760

Rotunda a fost închisă pentru totdeauna în 1803 şi demolată doi ani mai târziu.
Grădina Ranelagh a fost reproiectată de Jhon Gibson, în secolul 19, iar acum este un superb teren verde, cu plimbări umbrite.

The Rotunda, 1754

3 comentarii:

  1. ;)) Avem si noi, la Cluj Gradina Botanica, draguta... De ar fi ca si cea din Franta... :))
    Tot am vrut sa te intreb: unde gasesti pozele acestea frumoase, mai ales cele vechi??

    RăspundețiȘtergere
  2. Pozele le găsesc pe Google, chiar citeam ieri despre drepturile de autor de pe wikipedia si apoi mi'am dat seama că nu sunt în pericol, drepturile de autor sunt valabile până la 100 ani după moartea proprietarilor. Iar cum sunt 200 ani +/- de atunci, e bine.
    Eu mi'aş fi dorit să o colecţie de poze vechi pe carton nu electronice..şi tot astăzi am văzut într'un film, o tipă zicea că nimic nu poate să vorbească şi amintească mai bine un om sau un loc mai bine decât o poză. :-D

    RăspundețiȘtergere