joi, 14 octombrie 2010

Temperamente!

In dimineata asta eram calare pe site-urile de recrutare cum fac in fiecare dimineata si un anunt avea un mic interviu online. Mi-a captat atentia ce intrebari foarte interesante avea, care nu le-am mai vazut la alte mini-interviuri.
Intreba acolo: "
Cunoasteti tipurile de temperament: coleric, sanguinic, flegmatic, melancolic? Care dintre acestea predomina la dumneavoastra?"
De cunoscut le cunoastem dar nu toata lumea a analizat exact in care categorie se incadreaza.(Bine sa zicem ca sunt si exceptii si anume aceia obsedati de
auto-control) Ideea e ca este greu sa te gasesti intr-o singura categorie. Si aici fac o paranteza si vin cu un cliseu..te vezi in fata unei mese pline cu mancare. Tu stii ca iti plac cartofi gatiti in orice fel si ca daca ar fi sa alegi asta ai alege, dar pe masa ai 7 feluri de cartofi. Normal ar fi sa iei cate putin din fiecare.(Asta k sa nu mori pofticios :)) ) Si inchid paranteza.
Cam asa se intampla si cu temperamentul. Treci prin toate in functie de
intamplare. Sunt lucruri care nu le poti baga intr-o singura categorie. Asa ca am inceput sa le analizez si sa vad daca ma incadrez intr-una sau mai multe. Si tot mi-e greu sa cred ca as putea sa ma incadrez intr-un singur tipar! Sunt si asa si asa..adica trec prin toate, pe rand.
Daca gresesc in cele spuse mai sus va rog corectati-ma!
Acum am sa va pun descrierile fiecarui temperament.
Informatii preluate de la
Mirela-Ioana BORCHIN si face si o observatie:
"
Asa cum nu se poate decanta o stare a eu-ului de alta in structura personalitatii noastre, nu se poate izola in masa vorbitorilor persoane care ar apartine in totalitate si in exclusivitate unui tip. Prin urmare, avem de-a face doar cu un temperamente predominant - si nu pur - sangvinice, colerice, flegmatice si melancolice."

Temperamentul coleric

Colericul se remarca prin spirit autoritar, extravertit, nestapanit, usor irascibil. Isi asuma provocari, rezolva, ia decizii, organizeaza, conduce, degaja incredere. Are prea mare siguranta de sine, se desprinde greu de punctele de vedere proprii, tinde sa fie dependent de activitatea profesionala, autocrat, dominator, arogant, manipulator, nepasator, cu teama de a nu pierde controlul, se asteapta la devotament total din partea celorlalti. Este inclinat spre rigiditate si intoleranta si se lanseaza in a face aprecieri pripite pe grila alb sau negru. Fara rabdare, activ, deranjeaza deseori si da nastere conflictelor, pe care le da imediat uitarii; iesiri nervoase frecvente, intoleranta vizavi de opinii opuse, dorinta unei permanente schimbari, inclinatie pentru proiecte grandioase, dar niciodata terminate. Din aceste considerente, atrage atentia majoritatii, insa, in raporturile de comunicare cu ceilalti, se plaseaza pe pozitii putin favorabile.


Temperamentul sangvinic

Sangvinicul reprezinta tipul cel mai agreabil sub raport comunicational, adaptabil unor situatii variate; dezvolta relatii interpersonale cu usurinta, este sociabil, optimist, creativ, flexibil, cu simtul umorului, dar refuza programele rigide, nu poate spune nu, gaseste scuze, se plictiseste repede, pierde notiunea timpului, este motivat de emotii si emotiv, dovedeste capacitate diminuata de concentrare, vorbeste mult. Nevoia emotionala a sangvinicului este de a fi privit, recunoscut si aprobat. Apreciaza partenerii de discutie care asculta si care se entuziasmeaza, care lauda si aproba si ii displac acei parteneri care critica si nu apreciaza simtul umorului.Temperamentul flegmatic

Flegmaticul nu ridica probleme in plan comunicational: calmul, lentoarea, seriozitatea, echilibrul emotional, meticulozitatea, rezistenta la efort, stabilitatea opiniilor si caracterul previzibil, rezistenta la efort, stabilitatea opiniilor si caracterul previzibil al reactiilor ii confera statutul de oameni de incredere, cu conditia de a-i fi respectat ritmul propriu. Puncte forte: calm, echilibrat, spiritual, sobru, afabil, demn de incredere, conciliant, stabil, bun ascultator, consecvent, bun manager. Puncte slabe: neimplicat, apatic, incapatanat, se mobilizeaza greu, indiferent, neperseverent, putin adaptat la schimbare. Flegmaticul apreciaza partenerii de discutie care iau decizii in locul lui, il respecta si ii recunosc calitatile si ii displac cei care forteaza si asteapta prea multe de la el.

Temperamentul melancolic

Melancolicul intampina dificultati de comunicare, manifestand tendinta de inchidere in sine si de suspiciune generalizata, de analizare la nesfarsit a cuvintelor care il vizeaza. Puncte forte: organizat, apreciaza linistea si activitatile pe cont propriu, corect, exact, analitic, extrem de concentrat pe detalii, traduce totul in scheme, cifre, grafice. Puncte slabe: fara spontaneitate, idealist pana la naivitate, suspicios, greu de multumit, se deprima cu usurinta, perfectionist in extrema, acumuleaza frustari. Apreciaza seriozitatea, profunzimea interlocuitorului si capacitatea acestuia de a purta o discutie sensibila si ii displac partenerii superficiali, imprevizibili, mereu in intarziere, dezorganizati.

Sper ca v-a placut articolul. E ceva ce ne lovim zi de zi doar ca nu luam in seama si nu analizam.

Join ;)

Un comentariu:

  1. Imi amintesc ca am facut temperamentele anul trecut la psiho si profa ne-a adus 4 teste sa vedem ce temperament avem fiecare. La doua dintre ele mi-a iesit coleric ,la unul melancolic si la altul sangvinic. Deci ai dreptate! Depinde de moment. Eu ma incadrez bine in coleric, acesta mi-e predominant. Da, imi place articolul!:-*
    App, la tine care e predominant?:D

    RăspundețiȘtergere